Hulpmiddelen

Nieuwe rolstoel

Via Judith van Interakt Contour ben ik in contact gekomen met ergotherapeute Ineke Konijn. Zij was hier voor het eerst op 3 februari. Aanleiding was vooral de rolstoel. Die was nog niet zo oud maar Watse zat, of liever hing daarin. Doordat zijn hoofd dan helemaal voorover hing drupte het speeksel hem aan de verlamde kant uit de mond. En zo’n houding is überhaupt niet erg gezond voor het hele lijf. Ook bevorderde die het doorzitten. Tijdens de muziektherapie stimuleerde Sandra hem dan ook voortdurend om rechtop te gaan zitten. Dat was een heel verschil.
Op initiatief van Ineke hebben we een nieuwe rolstoel aangevraagd. Die is op 22 mei hier gebracht. Omdat Watse 2 dagen later voor 2 weken naar Oudemirdum vertrok hadden we – in elk geval samen – nog weinig ervaring ermee

Hoe bevalt die rolstoel?
Het is een enorm ding en zwaar bovendien. Maar met veel mogelijkheden. Hij kan kiepen zodat Watse wat achterover kan zitten. Gebeurt nog niet vaak maar kan best goed werken denk ik. Het beweegbare hoofdsteuntje stimuleert Watse om meer rechtop te zitten. Toch heeft hij ook met deze stoel de neiging om onderuit te zakken. De beensteunen helpen daartegen. Die zijn niet alleen uitschuifbaar, afneembaar en draaibaar zijn, maar bovendien voorzien  van voet en kuitsteunen. Al die voorzieningen maken wel dat zo’n steun bijna 4 kilo weegt. Hoewel je ze weg kunt draaien zitten ze toch vaak in de weg. Ik haal ze er dus nogal eens af. En dat is behoorlijk zwaar. En als ik ze er dan heb afgehaald moeten ze ook nog eens ergens liggen. Maar ze zijn wel fijn. Geven goed steun in alle standen.

Ook het grote tafelblad – half hard, half zachte kunststof,   geeft goed steun, veel handiger dan dat halve steuntje dat hij tot nu toe had. En lekker voor de poezen om gezellig bij hem te zitten. Wel wordt het nog vervangen door een blad met een groter stuk hard kunststof.
Je kunt het blad omklappen maar dan zit het weer in weg voor de rem. En als ik Watse met de lift uit de stoel wil halen. Idem. Maar wellicht moet ik de logistiek nog eens uitgebreid bestuderen. Alleen of samen met Ineke.    

De rem
De rem die hij alleen met zijn goede hand hoeft te bedienen is handig. Maar toch zit ie in de weg als hij bv in de auto moet stappen. Of op de wc. Het helpt dat het verlengstuk omklapbaar is. Maar omgeklapt is ie weer niet goed te bedienen. Suggestie van Judith: toch maar eenzelfde rem aan de rechterkant.
Donderdag 22 juni was de rem ineens kapot. Losse schroef, een paar ringetjes eraf. Met Petra geprobeerd de zaak weer vast te zetten. Lukte niet. 
Hartingbank gebeld. Die kon pas maandag komen. “Ja mevrouw (binnen?) 2 werkdagen”.
Het toeval wil dat op die dag ook de pakpaal door Hartingbank wordt gebracht.
De medewerker van Hartingbank repareerde de rem vlot.

De rem(vervolg)
Omdat de rem aan de linkerkant toch lastig is bel ik vandaag, 6 juli, naar Hartingbank.
Doe de suggestie om een tweede rem tegelijk met de pakpaal (zie aldaar) mee te nemen.
Helaas kan dat niet. Er moet weer een aanvraag bij de gemeente worden ingediend. Het is nl. een aanpassing van de rolstoel.

Pakpaal
Verder hebben we een pakpaal aangevraagd. Die krijgen we op zicht. Dat ding komt naast het bed te staan. Hopelijk kan ie goed klem gezet worden tussen vloer en plafond en werkt het zo dat Watse zich er aan kan optrekken.
De pakpaal wordt op donderdag 22 juni bezorgd. Nadat ie is uitgepakt blijkt er een onderdeel te ontbreken. Hij wordt weer ingepakt. Gelukkig wil de medewerker van Hartingbank even naar de rem van de rolstoel kijken. Die repareert hij vlot.

Douche/toiletstoel
Behalve een rolstoel hebben we ook een douche/toiletstoel aangevraagd. We hadden al een exemplaar in bruikleen van de Vitras.  Dat vond Petra, onze EVV ster heel prettig met het douchen. Beter dan de opklapbare douchestoel die we 11 jaar geleden hadden laten aanbrengen. Het scheelt een transfer en hij zit er veel beter in. Maar ja, wat weet je als zo’n ongeval je overkomt.

Het zou ook beter zijn om een wc met een grotere opening te hebben. Door de halfzijdige verlamming bedekt hij het hele gat van de WC. Dat maakt het moeilijk om zijn billen af te vegen. Misschien moet ik het toch nog eens met die stoel proberen.

Actieve stalift
Tenslotte hebben we nog een actieve stalift.
Daarover iets onder het kopje tillen.

Dit bericht is geplaatst in hulpmiddelen met de tags , , , . Bookmark de permalink.